Gott Nytt År med skärgårdsvideo

1227
1227

STOCKHOLM — Ett utomordentligt Gott Nytt År, hälsar En Resande Reporters Äventyr till alla läsare. För att fira bjuder bloggen på en finfin video med drönarbilder från nio vackra skärgårdsöar tagna under sommaren 2017.

Om sanningen ska fram är filmen en snabbt ihopslängd och mestadels oredigerad samling videoklipp. Detta är det första år jag har en drönare, en DJI Mavic Pro som jag skrivit om tidigare, och jag håller fortfarande på och lär mig hantera maskinen i luften. Flera av de här bilderna innehåller misstag av piloten (alltså jag) vilket märks om man tittar noga.

Jag kan kasta in ett par tips till dig som vill köpa en drönare eller redan införskaffat en. Ska man ta bra bilder så är det inte avancerade manövrar som räknas. Istället handlar det om att göra mjuka rörelser, knappt märkbara, för att justera höjd och riktning. De bästa bilderna får du när du hittar en flygriktning och sedan håller den utan att justera kontrollerna alls.


MER VIDEO Klipp från Stockholms skärgård, New York och mycket mer


Vare sig kameran färdas i en svag sväng, rakt fram eller åker sidledes så är tricket att låta den göra under hela filmklippet och inte ändra någonting. Även den minsta kurs- eller höjdändring syns på filmen. Därmed är magin försvunnen.

Den här grafiken visar vad jag menar:

Jag använder numera Final Cut Pro för att redigera video. Programmet har väldigt stora möjligheter att producera bra video. Så stora och många att jag inte hunnit upptäcka en bråkdel ännu. Filmen ovan är resultatet att cirka fem-sex timmars användning.

Apples videoredigeringsprogram Final Cut Pro, betydligt mer avancerat än iMovie.

Det var det om drönarfotografering. Vad gäller 2017 så rekommenderar jag min bildkavalkad från året som gick, som finns här. Väldigt händelserika tolv månader.

I övrigt önskar jag som sagt Gott Nytt År!

In this article