Så reagerar världen på Greta Thunbergs tal i FN

1975
1975

Greta Thunberg talade till världens ledare på klimatmötet i New York måndag 23 september som få andra. ”Ni kommer till oss unga för att få hopp. Hur vågar ni?”, undrade en ilsken Thunberg.

Hon inledde med att konstatera att ”Det här är fel. Jag borde inte vara här uppe, jag borde vara i skolan” på andra sidan Atlanten.

Här är ett urval av reaktionerna på talet:

New York Times konstaterar att, bortsett från Thunberg, så verkar årets klimatmöte i FN innebära en besvikelse. USA har nobbat mötet och Trump nämnde inte klimatet under sitt tal i FN på tisdagen. Och en annan stor utsläppare av växthusgaser, Kina, kom inte med några löften alls.


Wall Street Journal skriver att flera världsledare, inklusive från Kina, trots allt rapporterade att deras länders omställning rullar på som förväntat. Samtidigt som FN:s klimatmöte på måndagen pågick även ett möte mellan några av de största oljebolagen som diskuterade planer för att minska utsläppen. WSJ skriver:

About a mile away from the U.N. on Monday afternoon, the chief executives of the world’s largest oil companies discussed how they can work to address climate change, a growing concern among investors, even as they seek to satisfy rising energy demand.

The companies, including Exxon Mobil Corp. , Chevron Corp. , Royal Dutch Shell PLC and BP PLC, said that they are on track to collectively cut average emissions of methane, a potent greenhouse gas, to less than 0.25% of gas sold by 2025.


President Donald Trump twittrade om Thunberg som en ”mycket lycklig ung flicka”, ett försök att driva gäck med den unga aktivisten och skicka en signal till sina kärnväljare:


…varpå Thunberg själv, noterar The Guardian, ändrade sin Twitter-bio för att driva med Donald Trump:


Danska Politiken skriver att Thunberg inte seglat förgäves över Atlanten till New York: ”Hennes laddade tal går världen runt och väcker reaktioner”. Inklusive från demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders.


Ryska RT (Russia Today) rapporterar om att Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt RT, verkar ha tröttnat på Thunberg och numera anser att hon hotar splittra världen kring klimatfrågan snarare än föra den samman.


 

In this article