1863 1

BULLERÖN. Det här är en av de öar jag gillar bäst i den mellersta delen av Stockholms skärgård. Den sista övernattningen säsongen 2013 gjordes här, i fantastiskt väder. Nu, tio månader senare, är jag tillbaka. Förtöjd på nästan exakt samma ställe, strax innan för den skyddande Bodkobben som måsarna tagit över.

Bullerön går bara att angöra vettigt när det blåser nord eller ost, som det har gjort de senaste dygnen. I alla fall om man ska förtöja i den naturliga hamnen i sydväst. Då för ett år sedan låg här 80-talet båtar när vi angjorde. Nu är de nio, inklusive Clara-Ida. Men så har dels semestern väl inte kommit igång helt ännu, dels är det förstås väsentligt mycket kallare väder nu än då, i slutet av augusti 2013.

Som flitiga båtbesökare och läsare av denna blogg redan vet så ägdes Bullerön tidigare av Bruno Liljefors, vars ateljé och sommarstuga numera är naturmuseum. Där kampade han med vännerna och arrangerade dryckesslag. Karaktären på festerna som hållits här kan man kanske få en föraning om genom att studera Liljefors takmålningar i stugan:

20140625-184221-67341742.jpg

20140626-004407.jpg

Här vid det här bordet satt troligen Liljefors och plitade när det begav sig:

20140625-184913-67753489.jpg

Jag gick för en timme sedan ungefär den obligatoriska promenaden över ön till stugan och konstaterade att allt såg ut som förra året. Där utanför satt ett gäng britter och kamperade, och jag hörde även ett franskt par som promenerade över ön. Nere vid bastun höll en pappa i en familj på med att hugga ved. Så jag hoppas att det kanske kan bli ett bastubad ikväll. Tempen i vattnet lär ligga runt 12-13 grader så här långt ut, max, så det får bli snabba dopp antar jag.

Överväger att inte grilla ikväll utan istället steka upp rester ur kylskåpet. Kanske koka lite potatis. Ska man grilla så ska man kunna sitta behagligt och se solen gå ned, det är liksom hela poängen. Men här uppe på klipporna blåser nordanvinden och solen är höljd i ett dis som kapar ett par tre grader på temperaturen i luften.

Och inte en enda båt syns till ute på havet.

Uppdatering kl 20:00. Vädret är disigt och solen orkar knappt genom hinnan som hänger över Bullerön. På den här bilden tagen mot nordväst syns tydligt hur diset bildar något av en regnbåge runt den nedåtgående solen:

20140625-200327.jpg

In this article


1 comment

  1. Helena

    Ser fint ut, synd med solen men vacker halo.

Comments are closed.