1752 0

Det tillhör god publicistisk sed att inte publicera pressmeddelanden rakt av, men En Resande Reporters Äventyr gör här ett undantag för segelbåten Bestevaer 66ST, ”Anabel”, en holländskbyggd motorseglare med en rad ovanliga detaljer.

Båten visades upp nyligen på en båtmässa i Holland nyligen och presenterades därefter i ett pressmeddelande från Båtbyrån.

Så här står det om båten:

PRESS RELEASE Bestevaer 66ST Anabel – ‘helicopter’ yacht

Makkum, 15 oktober 2014 – Bestevaer 66ST ‘Anabel’ var en av de mest besökta båtarna under den flytande båtmässan, Hiswa, i Amsterdam i september. Det tog inte lång stund innan den blev “dagens snackis” och folk på bryggorna sa att ni måste gå och titta på den där “helikopterbåten”.
Ägaren till Anabel gillar att flyga helikopter och detta märks verkligen ombord på hans båt. I pilothouset finns en stor bekväm läderfåtölj bakom instrumentpanelen med mängder av knappar, spakar och displayer. Nere i salongen finns en “master panel” där båtens alla funktioner kan övervakas och styras.
Varför skall man ha en sådan panel i en båt? Det brukar väl inte finnas i andra båtar?Eeuwe Kooi, ägare till KM Yachtbuilders säger: Vår filosofi är att en båt skall passa sin ägare likt en skräddarsydd Italiensk kostym. Detta är bara möjligt om allt är “made-to-measure “ enligt kundens önskemål och idéer. Ibland kan det vara svårt för utomstående att förstå vissa val som gjorts ombord eller att det inte är val man själv skulle göra. Detta är förståeligt då ingen är den andre lik. Anabel designades och byggdes för sin ägare och ingen annan. Det är detta som är grejen med “custom made”. Om kunden blir glad blir vi glada och vi har lyckats med vårt uppdrag!
Ägaren till Anabel ville ha en båt baserad på sina egna idéer och det gick inte att finna en båt på marknaden som passade hans krav. Ett av hans önskemål var att kunna segla helt självständigt och oberoende, dvs ingen landström, en rejäl batteribank, mängder av solpaneler på däck , water-maker och två stora teleskopiska vindgeneratorer.
Säkerhet stod också på önskelistan, ett annat viktigt skäl att välja en aluminiumbåt från K&M Yachtbuilders. Säkerhetskravet tillgodoses delvis genom 8 mm, isförstäkt skrov, och 10 mm runt lyftkölen samt vattentäta skott och dörrar. Från den en djupa sittbrunnen kan båten hanteras tryggt och säkert.
Träslaget i inredningen, oljad tigerwood, är ovanligt att finna ombord på båtar. Det används främst i möbler, knivhandtag och biljardköer. Det står emot fukt och röta och har mycket lång livslängd. I kombination med de blåa skjutluckorna, det vita taket och skotten ger det en ombonad och skön miljö ombord.
Konstruktörerna från Dykstra Naval Architects har ännu en gång designat en superb yacht med enastående seglingsegenskaper. Under provtur ute på Nordsjön loggades en toppfart på 19,5 knop och en dyngsdistans på 242nm. och en dyngsdistans på 242nm.

Bestevaer 66ST: dimensioner

L.ö.a 20.25 m

L.ö.d 19.30 m

L.v.l 18.03 m

Bredd 5.00 m

Lyftköl:

Upp 1.60 m

Nere 3.25 m

Displacement

(light ship) 28,500 kg

(full load) 33,100 kg

Ballast 7,500 kg

Tankar

Bränsletank 2 x 800 l

färskvatten 2 x 1200 l

gråvatten 2 x 200 l

 

En rad bilder visat fartyget inuti och utanpå:

Förpiken.
Förpiken.
Panalen.
Panalen.
Navigationsplats.
Navigationsplats.
Kajutan.
Kajutan.
Uppe i riggen.
Uppe i riggen.
Kabyssen.
Kabyssen.
Kaptensstolen med vad som ser ut som en glasskiva ned mot maskinen.
Kaptensstolen med vad som ser ut som en glasskiva ned mot maskinen.
För fulla segel.
För fulla segel.
In this article