1160 0

ARENAVÄGEN, STOCKHOLM. I Almedalen i Visby har just SD:s partiledare Jimmie Åkesson hållit ännu ett tal där invandringen lastats för problemen i samhället. I Fotbolls-VM i Brasilien står det 0–0 mellan Belgien och USA i halvtid och Argentina har någon timme tidigare sparkat ut Schweiz ur världsmästerskapet. På Skansen sjungs det allsång.

Men vid Arenavägen i Stockholm utspelas en helt annan sorts drama.

Arenavägen, Stockholm, på tisdagskvällen.
Arenavägen, Stockholm, på tisdagskvällen.

Rolling Stones är nämligen i stan. Aftonbladet har pliktskyldigt rapporterat hur Kieth Richards, Mick Jagger, Ron Wood och Charlie Watts festat på Café Opera, hur Jagger besökt Abba-muséet på Djurgårn och Richards tagit en cigg. Samt hur de åldrade rockarna till slut vid 16-tiden lämnat Grand Hôtel inför tisdagskvällens konsert. Nu, när detta skrivs, står de på scenen på Tele2 Arena vid Globen och bränner av sina hits.

Jag konstaterar att jag, återigen, missat en konsert med Stones. Den förra, för en hel del år sedan nu, skulle ha avnjutits vid Ullevi i Göteborg. Men av detta blev intet när Kieth Richards ramlade ned från en palm och slog i huvudet så pass att turnén fick avbrytas.

Denna kväll råkar jag dock befinna mig vid Shellmacken utmed Arenavägen, och hamnar på det sättet närmare en konsert med Stones än jag gjort på bra många år. Fast någon gratisspelning blir det inte – knappt något ljud slipper ut ur arenan. Jag går en sväng upp mot det nybyggda arenakomplexet. Mindre än Friends i Solna men med bättre akustik enligt expertisen.

Den köande publikens efterlämningar utanför arenan.
Stones-fansens efterlämningar.

Där utanför har polisen spärrat av trafiken. En vit limousin står parkerad längs vägen, och polis och ordningsvakter samspråkar om vad som borde göras med det felparkerade fordonet. En polis hörs säga. ”Jag har meddelat dom att den kommer att bogseras bort.”

Publiken har lämnat en rad öl- och alkoläskflaskor kvar på en betongkant. Något måste man ju stärka sig med medan man köar till en Stoneskonsert.

Shellmacken utmed Arenavägen har förvandlats till en tillfällig taxistation. Friåkare hänger omkring macken, snackar skit och kastar nyfikna blickar bort mot arenan och de två blåljusblinkande polisbilarna som än så länge blockerar vägen upp till konsertområdet.

Ett bötesblock kommer fram. Ordningsmakten har uppenbarligen beslutat att en hederlig p-bot är det bästa sättet att hantera den felparkerade limousinen. Polismannen ska just smälla dit boten på vindrutan. Då materialiserar sig plötsligt limo-chauffören. Han har varit nere på macken och köpt en korv för att stilla hungern fram till det att Jagger & Co behagar avrunda och han kan säkra sin körning.

Nu är han heligt förbannad. Vem i helvete har mage att lappa hans limo? Polismannen ser ut att önska att han vore någon helt annanstans. Chauffören viftar hotfullt med korven.

Shellmacken förvandlas till taxistation denna kväll utanför Tele2 Arena.
Shellmacken förvandlas till taxistation denna kväll utanför Tele2 Arena.

”Det är ju jäkligt onödigt! Ni vill… ni vill ju förbjuda all trafik!”, utbrister han och sliter upp förardörren.

Polisen, uppenbarligen tagen på sängen, försöker skoja bort det hela. ”Javisst, så är det”, säger han med alltför gäll röst för att låta det minsta auktoritär.

Limochaffisen startar och vänder runt sitt långa åk, men kliver ur igen, går fram och hytter åter med pekfingret mot poliserna, fortfarande med korven i andra näven.

Inne på Tele2 laddar Jagger för ett nytt publikfrieri, lyckligt ovetande om korvdramat utanför.

Och matchen Belgien-USA är ännu mållös.

Om p-boten förfaller till betalning förtäljer inte historien.

 

VIDEO Jagger: ”Monty Python – håller de på ännu?!”

In this article