628 0
628 0

VECKANS ANALYS 20 MARS 2020 — Det blir en kort Veckans analys på grund av tre veckors resande runt i USA, förkylning (ej corona såvitt jag vet) och en hel del jobb.

Men här är en tanke att begrunda: Bernie Sanders chans att lyckas knipa åt sig Demokraternas nominering är minimal, för att inte säga obefintlig, efter Joe Bidens remarkabla seger först i South Carolina, som jag bevakade åt SvD, och därefter på Super Tuesday. Biden är Demokraternas givna frontrunner.

Såvida inte… Bernie Sanders kan dra nytta av coronaviruset.

Det är ett långsökt resonemang, fast inte fullt så långsökt som det kan verka till en början.

USA lär få lida efter hälsomyndigheterna schabbel med testning av misstänkta coronafall i februari när det fanns en chans att på ett effektivt sätt stoppa smittan. Som det nu är finns risken att sjukvärden klappar ihop i delar av landet om akutfallen blir för många på en gång.

Och är det något som gått likt en röd tråd genom Demokraternas primärvalsrörelse så är det sjukvården. Bernie Sanders har pratat om den, men det har även Elizabeth Warren, Joe Biden och de flesta andra. Dock med den skillnaden, jämfört med Sanders och möjligen Warren, att de allihop tagit avstånd från Sanders Sverige-inspirerade ”one payer system”, som det kallas.

Samtidigt är det precis vad de amerikaner som saknar försäkring skulle behöva just nu: ett utbyggt Medicare som försökrar alla och envar under samma paraply.

Bernie Sanders i Des Moines, Iowa, söndag 31 januari 2016. Foto: Erik Bergin

Är Sanders kampanj villig att utnyttja coronakrisen för att ta hem dem poängen? Och lyckas det i så fall? Hela primärvalscirkusen har av naturliga skäl hamnat i bakvattnet. Ohio och andra delstater har till och med skjutit upp primärvalen.

Chansen är inte stor, men den finns. Och som det ser ut nu, i mitten av mars, så kan coronaviruset vara Bernie Sanders sista.

— Erik Bergin 20 mars 2020

In this article