STOCKHOLM — Om du hamnat på den här sidan av en slump så förstår jag att ämnesvalet för det här blogginlägget kan framstå som en aning, vad ska man säga, perifert. Men det är bara tills du inser att jag ägnat mars, april och maj till att skriva om och dokumentera renoveringen av min båt, Clara-Ida.

Och nu finns skäl att fira, för nya båttoaletten är klar att invigas (förutsatt att båten kommer i sjön någon gång).

Det var i söndags, den 19 maj, som allt blev klart. Så när som några små detaljer, men ändå. Nu är den nya toatolen monterad och durken under den har rengjorts från… diverse. Slangen från toastolen till septiktanken i fören, samt ledningen som leder in sjövatten att spola med, är utbytta. Det doftar fräscht och fint.

Här är de huvudsakliga momenten i projektet:

1. Demonteringen av den gamla toastolen har jag redan berört i tidigare inlägg, men den involverade bland annat att såga plastfundamentet till holken i två delar på grund av fastrostade bultar. Den billiga vinkelslipen jag köpte på Jula i april har redan fått göra god tjänst.

De gamla bultarna sitter som berg och måste kapas med vinkelslip. Foto: Erik Bergin
Bultarna avkapade. Foto: Erik Bergin

2. Fästet, en stor träkloss, som den gamla toastolen var monterad på passade inte den nya. Jag fick tillverka en platta av furu, betsa och lacka den och sedan skruva fast den bredvid den gamla klossen för att sedan kunna montera stolen.

Det förlängda fästet för den nyinköpta toalettstolen. Foto: Erik Bergin
Den nya stolen behöver mer bredd. Foto: Erik Bergin

3. Montering av nya slangar. Vi köpte ny toaslang på Seasea i Nacka och kapade med vinkelslipen. Sedan var det bara att montera, med dubbla slangklämmor. Men det var enklare sagt än gjort eftersom den nya toastolen inte var exakt likadant konstruerad som dess 20-talet år nyare kusin.

Den nya slangen går in genom dassväggen från fören. Foto: Erik Bergin
Slangen passerar elektroniken för nivåmätaren i septiktanken. Foto: Erik Bergin
De nya slangarna sitter till slut på plats efter mycket slit. Foto: Erik Bergin

Men till slut har vi nu hamnens för tillfället absolut fräschaste båttoalett. Ska bli ett nöje att inviga den, bara båten kommer i sjön till slut som sagt.

En del rubbning och polering kvarstår innan det sker. Men nu, till slut, går det ändå att ana båtsäsongen 2019 i fjärran. Inte en dag för sent.

Nya dasset. Foto: Erik Bergin
Nya dasset. Foto: Erik Bergin

In this article

INGARÖ — Renoveringen av Clara-Ida går sakta framåt. Lite för sakta kanske, men det är som det är. Nu är båten i alla fall tvättad och bottenmålad till 95 procent, eftersom färgen tog slut. Framrutorna är omtätade.

Nymålat.

Nästa stora ingrepp blir att få dit den nya toastolen och byta slangarna mellan muggen och septiktanken, åtminstone de vi kan komma åt utan att riva ut hela tanken.

Det projektet inledde jag för någon vecka sedan men tvingades avbryta i brist på bra verktyg. Det visar sig förstås att en bult rostat fast och måste kapas. Den höll den gamla toastolen på plats och sitter inskruvad i ett trästycke som i sin tur är ditsatt på durken i toaletten.

Jag tvingades montera isär den gamla toastolen för att komma åt och har nu införskaffat en vinkelslip för 600 SEK eller så på Jula som förhoppningsvis ska få jobbet gjort.

Så här ser det ut för tillfället:

Renovering av dasset som kört fast.
Här sitter den ihoprostade bulten.

Med lite tur så är det en helgs jobb att få dit den nya stolen och byta slangarna. Sedan kan den normala vårrustningen börja med rubbning och polering av båten. Målet i det ursprungliga tidsschemat att få henne i sjön i maj ser ut att spricka men hon borde åtminstone vara i före midsommar.

Ett par andra grejor återstår även som jag dock lejt bort: nya trimplan ska installeras. Samt, upptäckte jag nyss, en offeranod på drevet måste bytas ut.

Nya trimplan på gång.

Återstår gör också en hel del eldragning och annat småfix, men sådant går att göra när fartyget ligger i sjön.

Fortsättning följer.

In this article

INGARÖ — Såja, nu är det nya innertaket i Clara-Ida upplimmat och klart. På det hela taget har det mesta gått som förväntat. Du som måhända är intresserad kan hitta tidigare delar i serien om vårrustning av båten 2019 här.

I alla fall, med lite planering går det att förutse de flesta utmaningar. Jag har skrivit om dem tidigare så jag gör det inte igen.

Dock, ett problem som jag drabbades av på sluttampen var tygbitarna under fönstren fram i kabinen. Flera utmaningar där: Hyttaket lutar på ett knepigt sätt, vilket gör det svårt att komma åt, med en inböljning där tyget måste tryckas in. Plus att det går en massa kablar (till vindrutetorkarna) som måste limmas in bakom tyget.

Det blev inte världsmästarsnyggt till slut men ändå acceptabelt. När fönsterramar och annat kommer på plats tror jag knappt någon märker mitt ojämna taktyg under fönstren.

Här är bilderna från sista momentet i takrenoveringen:

Skarv lämnad överst för där listen med gardinen ska sitta. Foto: Erik Bergin
Hörnen är svåra att få till bra. Foto: Erik Bergin
Sladdar under fönstren gör det svårt att få ytan jämn. Foto: Erik Bergin
Pang! Taket färdigt. Foto: Erik Bergin
Var noga med tillklippningen. Foto: Erik Bergin

Nästa steg är att kabinen städas ur och all täckpapp tas bort. Sedan återstår en hel del elinstallationer. Jag ska ha LED-ljusslingor vid fönstrens överkant samt en nattlampa med rött ljus som inte förstör mörkerseendet. Dessa installationer har jag förberett elledningar för.

Kvar är även en hel hög med trälister som ska slipas och lackas innan de skruvas tillbaka. Till projektet hör även att täta om vissa fönster med Sikaflex.

Sen har vi förstås all annan vårrustning: båten ska poleras upp, småskador lagas, akterdäcket oljas, trädetaljer slipas och oljas. En ny toalett med slangar ska också installeras.

Men nu känns det ändå som att ett av de största renoveringsprojekten på länge är i det närmaste klart. Läs mer här.

Fortsättning följer.

In this article

INGARÖ — Så här ser det ut ombord på båten, Clara-Ida, inför sommarsäsongen: skruvmejslar, trälister, lösa skruvar, hängande kablar och lampor.

Kaos, helt enkelt.

Men misströsta ej, ity det finns en plan för hur allting ska komma i ordning kommande veckor.

Så här ser båten ut ombord just nu. Foto: Erik Bergin
Trälister, takmaterial och grunkor i salig röra. Foto: Erik Bergin

Nästa steg är att limma dit det nya innertaket (se rullen på bilden). Jag gissar att det går rätt raskt bara det blir varmt nog (+15 grader) för att limmet ska fästa.

Sedan kommer färdigställandet av kabinen i båten. Det handlar om att dra om en del elkablar, få upp trälister för att dölja dem, slipa och lacka om gamla trälister runt fönster och takkanter, samt skruva upp dem.

Här ska nytt takmaterial limmas. Foto: Erik Bergin
Riggat för limfest. Foto: Erik Bergin

Det är mer lite tur klart i slutet av april. Därefter kommer den ordinarie vårrustningen, inklusive att tvätta av hela båten och polera upp den. Det ska även tätas runt fönster och andra ställen där det historiskt har läckt in vatten, men det är en mindre grej på det stora hela.

Kvar är också det mesta undertill, men jag hann i varje fall bättra på med primer senaste helgen på de ställen där bottenfärgen släppt. Och att tejpa vattenlinjen och göra själva målningen betingar knappast mer än ett par timmars jobb.

Bottenmålningen inledd. Foto: Erik Bergin
Bottenmålningen inledd. Foto: Erik Bergin

Så på det stora hela ser det rätt hyfsat ut.

Trots komplett kaos ombord.

In this article

INGARÖ — Två viktiga moment är i hamn i vårens båtrenovering: 1) lagning av det gamla kapellet, som passerat bäst före-datum, och 2) limning av båtens nya innertak.

[contextly_sidebar id=”3iJxJaBBfNkUFGhjWnMcz4sYyZ0PXwSD”]

Nya taket på plats

Om vi tar takmålningen först: den halva av taket som vi redan gjort, styrbordssidan, var den enkla. Det enda som behövde förberedas var ett hål för en lampsladd.

Babordssidan visade sig vara en helt annan femma. Utskärningar behövde göras i takväven för dels två luckor i taket, dels en lampsladd och dels för sökaren (en strålkastare alltså) som sitter monterad längst fram i taket. Att skära rätt med hög precision är omöjligt utan en mall, så vi skar till en sådan i papp.

Sedan var det bara att lägga mallen på takmaterialet med limsidan upp, markera och därefter klippa till det.

Men ta mig tusan om det inte ändå går åt helvete. För trots den präktiga kom ihåg-lista jag skrev härom dagen så lyckas vi vända mallen fel, så alltihop blir spegelvänt. Som tur är kommer jag på nybörjarmissen innan vi står inne i båten och försöker få fanskapet att passa, vilket det förstås inte hade gjort.

Bara att börja om igen. Andra gången lyckades det bättre (se bilder nedan). Men, återigen, ett par tips:

• Skär ut dina bitar så noga du kan. Du sparar jobb på att vara noga i förberedelserna istället för att tvingas efterskära när allt sitter på plats.

• Limmet: det finns en skola som förordar kontaktlim, som fäster direkt, men jag tycker golvlimmet vi använder fungerar utmärkt. Det är dock under förutsättning att du låter det torka tillräckligt innan ditt material trycks mot tak eller vägg. Jag rekommenderar mellan 30 och 50 minuters torktid vid ca 15 graders värme. Och stryk inte på för ojämnt eller för mycket lim.

• Se till att alla sladdragningar är förberedda och att du skurit hål för eventuella kablar som ska igenom takmaterialet innan du börjar klistra upp.

Här är de olika momenten:

Mallen är färdig och tejpas fast på takmaterialet för markering. Foto: Erik Bergin
…men se för bövelen till att du inte spegelvänder mallen (som vi gjort här…). Foto: Erik Bergin
Nya taket på plats. Foto: Erik Bergin
Utskärning för sökarlampan. Foto: Erik Bergin
Skarven i mitten mellan takbitarna ska döljas av en borttagbar trälist, är det tänkt. Foto: Erik Bergin
Nya taket på plats. Foto: Erik Bergin

Kapellet sjunger på sista versen

Det hade inte varit någon högfärd att investera i ett nytt kapell till Clara-Ida. Det nuvarande har över tio år på nacken och kom med båten när jag köpte henne. Det är inte särskilt snygg längre.

Men det håller mestadels tätt och jag har just i år bättre saker att lägga runt 20 000 kronor på än ett kapell. Så det blev (ännu) en lagning.

Det handlar om en utslitningsskada precis bredvid en dragkedja i den aktre delen. Så här lyckades vi laga den:

1) En väl tilltagen passbit i kapellväv läggs över skadan.
2) En likadan bit läggs på andra sidan efter att den första sytts fast.
3) Klart! Om kapellet havererar i år så blir det i alla fall inte just här. När det väl kommit på plats ska jag spreja impregnering.
In this article

INGARÖ — Steg för steg blir det nytt liv i min gamla Coronet från 1975. Nu sitter drygt halva det nya innertaket på plats – och det blev bättre än vi väntat oss.

Som man kunnat följa i min lilla serie om årets vårrustning av båten så har vi slitit bort den gamla takväven, skrapat bort gamla limrester, tätat läckor i taket, förberett för nya sladdar och preparerat.

Lördag 19 april var det dags att limma dit det nya innertaket. Det tog en hel del timmar men resultatet är än så länge till fyllest.

Ett par tips:

Skrapa rent och förlimma på ojämna ställen. Det innebär att lägga ett lager lim och låt det torka innan du limmar igen. Limma på båte taket och takmaterialet.

• Använd golvlim, som tillåter att man drar i materialet om det blir snett.

Skär till dina bitar så exakt du kan före limning. Det är enklare att skära när det ligger på plan yta än när det är upplimmat.

• Se till att ha en torr roller samt en linjal att pressa fast materialet i hörn och på plana ytor med.

• Slarva inte med att vänta på att limmet torkar rejält innan du limmarpressar dit tyget. Du kan få vänta uppåt 50 minuter på rätt yta. Den ska vara klistrig men inte våt.

• Se till att ha en skrapa till hands för att dra ut limlagret så att det blir ungefär lika tunt överallt.

• Tänk igenom dina kabeldragningar innan du trycker fast tyget i taket.

Här är processen i bilder:

1. Skrapning och förlimning

Vi har förlimmat längs kanterna. Foto: Erik Bergin
Gammalt material borta och vissa ytor förlimmade. Foto: Erik Bergin

2. Förberedelse av innertaket

En plan torr yta redo för takmaterialet. Foto: Erik Bergin
Innertaket skärs till före limning. Foto: Erik Bergin

3. Limning av både tak och material

Takmaterialet limmas. Foto: Erik Bergin
Den yta som ska limmas bestryks med ett så jämnt lager som möjligt. Foto: Erik Bergin
Golvlim funkar bra. Foto: Erik Bergin

4. Vänta på att limmet torkar

Bra tillfälle att gå runt på varvet och ta lite bilder och kolla vilka båtar som kommit i sjön:

Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

5. Tryck dit ditt nya innertak

Var noga med att pressa ut bubblor. Börja vid en kant och arbeta dig över hela ytan tills du jobbat bort alla ojämnheter. Men tänkt på att inte sträcka tyget alltför mycket.

Med lite tur ser det ut så här:

Det nya taket på plats. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

Fortsättning följer.

In this article

INGARÖ — På väg ut från varvet i bilen lördag den 6 april står ett helt oblygt rådjur vid vägen. Det verkar inte bry sig om människor alls och har all tid i världen.

Själv börjar jag känna mig en aning stressad inför iläggningen. När ska den bli av? Går det att få i skrället första helgen i maj, vilket är målet?

[contextly_sidebar id=”q0SfzRwFJDWnJEHRSjOreMxzP7sbKthb”]

Båtgrannen har redan polerat klart sin båt och ska skicka i den lagom till påsk.

”Det blir förhoppningsvis en liten tur då”, säger han glatt.

Själv ser min båt ut som kriget. Men det börjar ändå ordna upp sig. Här är vad som hänt sedan senast:

Nya gardiner på gång. Vi har klippt till tyg och nålat ihop för att se om det passar vid ventilerna i förpiken, där sängen är. Det ser mycket bra ut.

Nya gardiner på gång i Clara-Ida. Foto: Erik Bergin

• Klart för tagklimning. Alla träramar runt fönstren i kabinen är bortmonterade, vilket är en förutsättning för att kunna limma dit nytt innertak.

En av ramarna, på styrbordssidan, var vattenskadad på grund av en vattenläcka. Den är slipad och omlackad, ehuru jag fruktar att det kan behövas en runda till med sandpapper och lack för att få det riktigt bra. I värsta fall en ny träbit.

För det är så med allt jag företar mig: om jag skriver loss en detalj, och därmed löser ett problem, så uppstår omedelbart ett eller två nya. Exempel: jag ska skruva loss träramarna runt främre fönstret. Men för att göra det, inser jag, så måste kablarna till vindrutetorkarna bort. Och de är i behov av renovering. Så – pang! – där uppstod direkt en ny utmaning. Och en ny kostnad.

Vindrutetorkarna måste kopplas ut innan fönsterramen kan tas bort. Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin
Foto: Erik Bergin

• Ny belysning på gång. Min tanke är att montera LED-slingor under gardinerna för ny mysbelysning. Jag har till slut funderat ut hur den ska monteras fast. Jag har köpt två slingor på SeaSea som jag ska testa med.

Ännu oklart exakt var strömbrytaren ska sitta och hur sladdarna ska dras, men det är sådant man kan fixa i efterhand (hoppas jag).

En LED-slinga. Foto: Erik Bergin

En konstig sak med elen: jag hade tänkt bevara Coronets originalarmaturer i taket, men montera i LED-lampor i dem.

Det märkliga är dock att så fort jag sätter i en LED-lampa i den gamla armaturen så går säkringen, en vit 8A. Varför sker detta?

Coronets originallampor. Foto: Erik Bergin

Kan någon med elkunskap ge svar? Skriv gärna i kommentarssältet nedan. Eller mejla mig, se under Info i toppmenyn.

Det var det om båtrenoveringen, återkommer.

In this article

INGARÖ — Nu är Clara-Idas innertak i original från 70-talet utrivet och ett nytt ska limmas dit inom kort. Arbetet påbörjades så smått för ett par veckor sedan.

Det är ett rätt smutsigt och jobbigt arbete att få loss allt gammalt material från taket, men nödvändigt för att limmet ska fästa antar jag.

Så här ser processen ut:

Så här såg det gamla innertaket ut, efter över 40 år. Foto: Erik Bergin
Före urrivningen. Foto: Erik Bergin
Efter urrivningen. Foto: Erik Bergin
Den inplastade fanéren blir synlig. Foto: Erik Bergin
Plasten under det gamla taktyget. Foto: Erik Bergin

För att få loss allt takmaterial och få dit det nya måste alla lister och en del fönsterramar i trä skruvas loss. Dessa ska jag passa på att slipa och lacka om.

Ett annat projekt är att dra om elen i taket till lampor och antenner. Den gamla lösningen var gjord med fula plastskenor. Jag hoppas kunna använda en U-list i teak istället. Belysningen i kabinen ska även uppdateras till LED-lampor, tänker jag mig.

Sist men inte minst, alltihop måste göras klart under april, parallellt med övrig vårrustning… Återkommer om hur det går.

In this article

INGARÖ — Så där ja, nu börjar vi komma någon vart med min gamla Coronet 26 Family. Den rena plasten är nu så jämn och preparerad som den kan bli, inför att nytt innertak limmas på plats kommande helg(er). En del gamla hål i taket är igenplastade och jag har även monterat dit en ny fällbar VHF-antenn, som förhoppningsvis håller bättre tätt än den gamla lösningen.

Att riva bort det gamla takmaterialet var, som jag skrivit tidigare, smutsigt men inte särskilt besvärligt eftersom det släppt så pass mycket.

Att få plasten jämn nog att limma på är en annan femma. Vi har använt borrmaskin med roterande stålborste, vanlig stålborste och slipmaskin för att preparera. Nu tror jag inte det blir mycket bättre.

Så här ser det ut just nu ombord:

Plasten är slipad och gamla hål igensatta. Foto: Erik Bergin
Plasten är slipad och gamla hål igensatta. Foto: Erik Bergin

När taket byggs om yppar sig även ett bra tillfälle att täta gamla läckor och dra om elkablar till belysning, lanternor med mera. Läckor har vi tätat med en blåaktig tvåkomponents plastmassa inifrån. Finns på Erlandsons Brygga. Vad gäller elen så är planen att dölja de flesta sladdar med en U-formad teaklist som ska gå i takets mitt eftersom det nya takmaterialet ändå måste skarvas där.

Hur jag ska fästa listen i taket så att den går att plocka bort vid behov tillhör de detaljer jag ännu inte löst.

En av de sladdar som ska dras där är antennkabeln till den nya VHF-antennen i stål, som kostar bisarra 700 spänn men som är fällbar.

Den nya antennen monterad på rufftaket. Foto: Erik Bergin
Den nya antennen monterad på rufftaket. Foto: Erik Bergin

Det blev även en ny antenn samt kabel, den gamla visade sig vara rutten. Här är det gamla, ofällbara fästet:

Så här såg det gamla fästet ut.

Återstår bland annat att välja lim till takmaterialet. Det lutar åt Cascos golvlim, Flex, som verkar vara hyfsat enkelt att jobba med. Om du har andra idéer, skriv gärna en kommentar här nedanför.

Detta är det nya takmaterialet som ska dit, införskaffat på Östersjökompaniet.

Takväven. Foto: Erik Bergin

Kvar att ordna är en hel del, framför allt vad gäller elektriciteten. Jag överväger att ha kvar Coronets original taklampor, om det går att få dem att fungera med moderna LED-lampor.

Planen är även att montera en ljusslinga bakom de träskivor som sitter över sidofönstren och på vilka de dragbara gardinerna är monterade. Det bör vara möjligt att dra elen dit ganska enkelt. Finns en del olika system, men det lutar åt något sådant här (från SeaSea):

Foto: SeaSea

Om detta återkommer jag inom kort.

In this article

INGARÖ — Äääntligen! Årets båtprojekt är igång, inlett lördag 9 mars. Det började med med bortskruvning av trälister inför byte av innertak i hytten. Har även gjort en kontroll av en genomföring jag är sugen på att byta (för spolvattnet till toaletten). Och vi är även lite inne på att byta toalett till en modernare version med stoppventil (efter en del missöden med den gamla holken som saknar stoppventil…).

[contextly_sidebar id=”cKC4LbUhDiv8wuNB4uDMLJbbqNKHEUj3″]

Det är en mera omfattande renovering än vanligt som planerats. Det nya innertaket i kabinen inbegriper tätning av en del potentiella läckor i taket, och helst ska det mesta vara klart före sjösättning. Så jag anar att jag har fullt upp kommande helger i mars och april.

Lördagen spenderades med att skruval loss ett gäng trälister i innertaket. Här är en fotodokumentation av det arbetet. Kom gärna med tips om du har några, jag har aldrig gjort detta förut 🙂

Gamla innertaket ska bort.
Det gamla innertaket.
Gamla sladdar ska dras om när Clara-Ida renoveras 2019.
Gamla sladdar ska dras om.
Antennfästet till VHF:n ska bytas.
Listerna kring luckan på väg att skruvas bort.
Trälisterna ska slipas och lackas om.
Gamla hål i taket måste lagas när textilierna i taket byts.
Det gamla innertaket ska bytas ut.
Luckan vid kaptensplatsen ska tätas i samband med bytet av väven i innertaket. Foto: Erik Bergin
Antennsladdar i taket ska döljas. Foto samtliga: Erik Bergin

En del annat är planerat också. Trimplanen måste lagas, vinkelmätaren på drevet bytas och båten borde få nya batterier. Falsen runt akterdäck ska renoveras med nytt material samt träet slipas och oljas, men det är sådant man kan fixa när kärran ligger i sjön.

Det var första statusrapporten inför 2019-säsongen. Mer kommer.

In this article