Obama: Jobbet är ännu inte klart

1501
1501

Den 7 mars 1965 i Selma, Alabama, satte demonstranter av i en marsch till delstatshuvudstaten Montgomery i sin kamp för svartas rätt att rösta. Vid Edmund Pettus Bridge blev det stopp. I en av medborgarrättsrörelsens blodigaste tillfällen under ett ofta våldsamt 1960-tal gick polisen till angrepp mot demonstranterna. (Läs mer om händelserna här.)

50 år senare stod på lördagen den 7 mars 2015 president Obama vid bron och höll talet du kan se här ovanför.

Minnesceremonierna sker i en tid när det tycks plågsamt uppenbart att USA, ännu efter 50 år av stora framgångar, har mycket kvar att göra. Vissa tecken är uppenbara. Det senaste året har polisens metoder på platser som Ferguson, Missouri, New York City och en rad andra platser blivit hett nyhetsmaterial. Statistiken är tydlig: svarta löper genomgående större risk att gripas och, i alltför många fall, utsättas för våld av polisen än vita i USA. (Läs mer om justitiedepartementets utredning om Ferguson här.)

Andra siffror rapporteras så ofta att få lägger märke till dem. Varje månad, exempelvis, rapporterar Bureau of Labor Statistics siffror för USA:s arbetsmarknad för månaden före. Där redovisas även arbetslösheten för olika etniska grupper, det som i USA kallas ”race”. Så här står det i den senaste rapporten, som kom i fredags:

Among the major worker groups, the unemployment rate for teenagers decreased by 1.7 percentage points to 17.1 percent in February. The jobless rates for adult men (5.2 percent), adult women (4.9 percent), whites (4.7 percent), blacks (10.4 percent), Asians (4.0 percent), and Hispanics (6.6 percent) showed little or no change.

 

I februari var arbetslösheten för vita var 4,7 procent; för svarta var den mer än dubbelt så hög, 10,4 procent. Den som vill ha fler bevis kan leta upp samma statistik för inkomstnivåer, fängelsekunder, utbildning, sjukförsäkring och i stort sett alla andra sektorer i samhället.

Det finns inget enkelt svar på varför de här snedfördelningarna existerar, och delvis samma snedfördelningar finns ju för övrigt i Sverige och andra ställen, samt exempelvis mellan män och kvinnor. Men det är samtidigt viktigt, tror jag, att påpeka att de finns. Sedan får var och en grubbla över orsakerna.

Ändå, som Obama sa i sitt tal – USA har kommit lång väg på 50 år. Men jobbet är ständigt pågående. Och som en amerikansk svart komiker kommenterade nyligen: det handlar inte om hur långt svarta i USA kommit, utan hur långt vita i USA kommit.

Vad som hände för 50 år sedan i Selma förevigades 2014 i filmen ”Selma”. Se trailern här:

In this article