Dags för nästa primärval

1526
1526

newyork-logo-frilagdTORSDAG KVÄLL — Ingen rast ingen ro här på New York-redaktionen. Det blir en mellanlandning på ett drygt dygn i New York, därefter är det nu dags för nästa primärval i New Hampshire dit jag åker på fredag. Har knappt hunnit smälta Iowa, varifrån jag kom hem på onsdagen efter 20 timmars försening.

Det är roliga och intressanta tillställningar att bevaka, men jag ska villigt erkänna att det ska bli skönt med lite utkompning efter de här två resorna. Det blir ofta arbetsdagar på både tolv och sexton timmar, inklusive över helgerna.

[contextly_sidebar id=”C76H0e6AbVQHoaHCes5y1nBDsIFuXjbQ”]Iowa är ju ett så kallat ”caucus”, alltså ett sorts nomineringsmöte, med friare former än vid ett vanligt val (särskilt hos demokraterna, läs mer här). New Hampshire den 9 februari däremot är det första riktiga primärvalet. För en rad av presidentkandidaterna är det nödvändigt att det går bra i New Hampshire – vi kan räkna med att såväl Jeb Bush som Chris Christie och exempelvis Ben Carson och Carly Fiorina väljer att lämna racet om de inte når över, säg, 10 procent på tisdag. I Iowa vann ju som bekant Ted Cruz med Donald Trump på andra plats och Marco Rubio som trea.

Jag var uppe i New Hampshire och jobbade i oktober i fjol, en resa du kan läsa mer om här. Bland annat skrev jag då om Hillary Clinton, Marco Rubio och Carly Fiorina. Särskilt Fiorina har sedan dess klappat igenom fullständigt i opinionen och hennes kampanj hänger nu på en skör tråd.

Så det blir mycket spännande att se vart det landar. Iowas väljare är mera extrema än de i New Hampshire, med en stor del högerkristna och även liberaler långt vänsterut. I New Hampshire däremot kan mittenpolitikerna komma att ha en chans, vilket är anledningen till att exempelvis Bush, John Kasich och Chris Christie ännu är kvar i matchen. Kraschar de igenom med väljarstöd på under 5–7 procent igen så är det godnatt. Undantaget bland de mera extrena (med amerikanska mått mätt) politikerna är förstås Bernie Sanders, den 74-årige vänstersenatorn från Vermont som väntas vinna över Clinton i New Hampshire eftersom han kommer från granndelstaten.

Mera om detta senare. Så länge kan du njuta av mitt videoinslag från Iowa här ovanför.

Nu ska jag packa väskan.

In this article