Den bisarra rallyt i nyss utdömda aktier som GameStop och AMC – som rusat hundratals procent på kort tid – orsakar stora vinster för hobbyinvesterare samtidigt som det genererar megaförluster bland proffsen.
Noah Williams, 36, från Atlanta, Georgia, tjänade 150 000 dollar, över 1,2 miljoner kronor, på två veckors handel i köpoptioner i GameStop, en sömnig amerikansk butikskedja för dataspel som varit på stadig väg mot konkurs.
I mitten av januari stod GameStops aktie vid 19 dollar. På onsdagen stängde den på 347 dollar och 51 cent, en rusning på över 1 700 procent sedan årsskiftet. Mätt på tolv månader är aktien upp över 3 000 procent.
Williams är en liten del av en vitt spridd grupp av hundratusentals privatinvesterare, ”retail traders”, som de senaste veckorna satt fart på nyss avsomnade aktier på börsens bakgård som GameStop, biokedjan AMC och kanadensiska mobiltillverkaren BlackBerry. Papperen har rusat hundratals, ibland över tusen procent sedan gruppen investerare synkroniserat sina investeringar i internetforum som Reddit, Facebook och Discord.
Även svenska småsparare dras med i rallyt. ”This is crazy, scary but most of all fun! 🚀”, skriver en användare på en svensk aktiechatt.
Investerarproffs och hedgefonder på Wall Street är överraskade av genomslaget från ”Main Street”, som vanligt folk ofta benämns i relation till södra Manhattans börshajar. Börsanalytikernas noggranna värderingar och köptips visar sig vara vatten värda när privatspararna gaddat ihop sig och pressat ena eller andra aktien uppåt, helt i brist på faktiska nyheter om ökad vinst, bättre omsättning eller andra rationella argument.
Vad värre är för proffsen: inflödet av många småsummor från hobbyinvesterare har orsakat miljardförluster på Wall Street. När aktierna rusat har vissa hedgefondsförvaltare fått se sig bortdribblade efter att de istället satsat på att aktierna skulle falla i pris.
Enligt Wall Street Journal har hedgefonder på kort tid ackumulerat förluster på över 23 miljarder dollar bara i år i GameStop, som de förutspådde skulle rasa.
Sådana investerare spekulerar på fallande aktiepriser genom säljoptioner, eller att ”blanka” vilket innebär att man säljer en aktie man inte äger och köper tillbaka den senare till ett förhoppningsvis lägre pris. Om aktien istället stiger skapas en förlust.
Rusningarna i år kommer efter en ökande aktivitet på olika chattforum under förra året och 2019 bland vissa småinvesterare, där de diskuterade investeringar olika aktier med obefintlig handel. Vissa verkar ha haft som mål just att pressa hedgefondsförvaltare och andra proffsinvesterare som tagit positioner för att tjäna på fallande kurser. Andra småsparare gav sig in på marknaden enbart för att tjäna pengar.
Och åtminstone i ett kort perspektiv ser det ut som de fått rätt – Williams i Atlanta säger till Wall Street Journal att han nu kan betala av studielån på 43 500 dollar med hjälp av de pengar han tjänat på GameStop-rallyt.
Plötsliga kursrusningar i lågt omsatta aktier är förstås ingenting nytt. Men en så samlad kampanj av vitt spridda hobbyinvesterare, en sorts börsmässig ”crowdfunding”, gör att vissa talar om ett potentiellt maktskifte på börsmarknaden. Tidigare har småsparare ofta hamnat på efterkälken när investerarproffsen – med tillgångar på miljardtals dollar för att trycka enskilda aktier upp eller ned – mestadels styrt prisutvecklingen.
Så ett sätt att betrakta rallyt som småinvesterarna orsakat är att se det som en sorts Robin Hood-mässig demokratiseringsprocess av aktieinvesteringar. Värt att komma ihåg är att vissa av de hedgefondsproffs som nu sitter med storförluster varit hårt kritiserade tidigare just för sina spekulationer mot valutor och enskilda aktier, som de pressat hit eller dit i jakt på vinster.
Ett av de hedgefondsproffs som utpekats i chattforum som ”Wallstreetbets” på Reddit är Michael Burry. Dock inte för att han satsat på nedgång i GameStop, utan för att han 2019 tog en position i bolaget på spekulationen att aktien skulle stiga. På vissa håll argumenteras det nu för att det var Burry själv som la grunden till det enorma rallyt i aktien.
Burry är känd, eller ökänd, för att ha satsat emot de bostadsobligationer som utlöste finanskrisen 2008-2009. Hans äventyr där utgjorde grunden till boken ”The Big Short” av journalisten Michael Lewis som även filmatiserats.
Burry varnar nu för att småspararnas synkroniserade investeringsaktivitet ”håller på att spåra ur”, samtidigt som han i ett tweet säger att han är glad över småspararnas vinster. Rallyt är ”onaturligt, vansinnigt och farligt” skrev Burry i ett tweet som raderats, noterar finansmagasinet Barrons.
Andra hårt kritiserade hedgefondsproffs håller med Burry, men främst för att de förlorat på de småsparardrivna uppgångarna. Till dem hör Steve Cohen, vars dåvarande hedgefond SAC Capital Advisors befanns skyldig till insiderhandel 2013 i ett uppmärksammat mål och fick betala 1,8 miljarder dollar i skadestånd. Cohen fick ett flerårigt förbud att investera andra pengar än sina egna.
Många amerikaner saknar sympatier för investerarproffsen efter raden av skandaler som den kring Steve Cohen. Småspararnas uppenbara skadeglädje över att de kört ifrån dem ger rallyt i GameStop, krisdrabbade AMC och andra aktier en sorts folklig revanschkänsla, i ett USA som sett inkomstklyftorna öka och där många har flera jobb för att få ekonomin att gå ihop. ”’Korkade pengar’ slår Wall Street på dess hemmaplan”, lyder en rubrik i New York Times.
Hur alltihop slutar vet ingen. En välkänd risk är dock uppenbar: att de småsparare som med gemensamma krafter pressat aktierna till oanade höjder inte hunnit klicka på ”sälj” innan de kommer farande nedåt igen.