1342 0
BREAKING NEWS MUBARAK STANNAR TILL VAL HÅLLS I SEPTEMBER – ILSKA I KAIRO
TV-TAL DIREKT I KVÄLL: Hosni Mubarak höll sitt tv-tal runt en timme försenad i egyptisk stats-tv. Resultatet lär skapa stor ilska hos demonstranterna som samlats ikväll igen i hundratusental på Tahrirtorget i Kairo. ”Inget nytt”, lyder de inledande kommentarerna. Presidenten söker stöd för att föra landet ur krisen fram tills dess att val kan hållas i september, allt med militärens stöd, säger Mubarak. ”Jag kan inte acceptera att ta order utifrån”, säger Mubarak också, ”och jag är tydlig med att jag inte kommer att ställa upp för en ny period som president. Jag kommer att fortsätta mina sysslor och kommer att stanna kvar tills fira val kan hållas i september” sa han, men nämnde också att viss makt lämnas över till vicepresident Suleiman.

Den positiva stämning som omgav torget och kommentarerna inför Mubaraks tal har nu förbytts i ilska och, kan man notera, en viss självkritik bland tv-kommentatorer som mer eller mindre var säkra på ett besked om att Mubarak går. Den tesen ackompangerade också de besked som kom tidigare på kvällen. Det spekuleras kring att Mubarak helt enkelt inte är förmögen att läsa situationen rätt. Nu är risken stor för våldsamma protester, spekulerar man, vid den stora mässan på fredag.

”Ett politiskt självmord av regimen” kallar en av Al Jazeeras experter diktaturens besked ikväll. ”Revolutionen kommer på fredag”, då ”fler än någonsin” väntas ta till gatorna. ”Totalt kaos och mycket våld” förutspås.

Ingen kommentar hade kommit från Vita Huset i Washington DC, där Obama tidigare ikväll också tycktes mena att Mubarak var på väg bort inom kort och att USA stödde en kontrollerad reform i Egypten. Möjligen tyder tystnaden på viss chock från USA:s sida.

En halvtimme efter presidenten, vid 22.30-tiden svensk tid, höll vicepresident Suleiman ett eget tv-tal, där han också talade om den ”a roadmap” som lagts fram för att möta kraven från protesterna. Han menade att alla krav skulle mötas och att alla skulle ”se fram emot framtiden”. ”Fridom och demokrati”, sa Suleiman, fanns i pipeline.

Vicepresident Omar Suleiman kallade på Egyptens ungdomar och sa att de borde gå hem och börja jobba igen. ”Lyssna inte på satellit-tv-stationerna”, sa Suleiman med tydlig riktning mot främst Al Jazeera som täckt händelserna nära i tre veckor, ”utan lyssna till era egna samveten”.

President Mubarak sa i sitt tal strax innan också att han känner sig ansvarig och skyldig för de ungdomar som skadats och dödats i protesterna. ”Jag har varit ung precis som ni”, säger Mubarak. ”Jag har försvarat mitt land och gått i krig.”

Mubarak har, säker han och räknar upp en rad punkter, föreslagit ändringar i konstitutionen för att föra över makt till parlamentet. Vissa punkter i konstitutionen ska också slopas. Manövern ska troligen ses som ett försök att blidka folket och indikera en vilja att genomföra en demokratisering av landets statsskick.

”Egypten går igenom en tidpunkt som kommer att definiera landet”, noterar Mubarak. ”Era krav är lagliga och rimliga”, säger han också med hänvisning till demonstranterna. Första prioritet nu är att återta förtroendet för Egypten, dess ekonomi och samhället. Ekonomin har skadats svårt, konstaterar Mubarak.

Beskedet från presidenten stämmer inte överens med de läckor och inledande kommentarer från bland annat militärledningen, som snarare hintade om hans snara avgång. Det spekuleras nu och våldsamma protester och fortsatta demonstrationer och strejker, vilket setts senaste dygnen, i Egypten.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
In this article