1286 0

På torsdsgskvällen såg vi den fantastiskt fina dokumentärfilmen Expedition to the End of the World om en expedition med ett gammalt segelfartyg till de totalt öde delar av nordöstra Grönland där glaciärer normalt täcker fjordarna. Men beroende på den globala uppvärmningen så är de nu farbara några månader om året.

Bild ur den officiella trailern.
Bild ur den officiella filmtrailern.

Ombord på den tremastade skonaren Activ finns en geolog, en konstnär, en filosof, en antropolog, en kapten – alltså en mycket brokig skara upptäcktsresande som anländer till en av världens mest otillgängliga platser. Scenerna de möter är som hämtade ur något Hollywood lika gärna kunnat hitta på. Här har ingen människa tidigare satt sin fot, en vild natur med glaciärer, isbjörnar och öde fjordar.

Bild ur den officiella filmtrailern.
Bild ur den officiella filmtrailern.

Filmen är dansk och faktiskt väldigt rolig emellanåt, mellan de dramatiska naturbilderna. Den är mycket skickligt klippt och filmad, vilket då och då ökar spänningen som till exempel när fartyget kör fast i isen. Expedition to the End of the World rekommenderas alla med smak för äventyr, spännande platser, natur och fint foto. Du kan se trailern här ovanför. Läs mer om expeditionen, som gjordes 2011, här (danska/engelska).

I New York visas den på biografen Film Forum på West Houston Street.

Ett roligt klipp ur filmen:

It melts and so what! – Expedition to the end of the world from Haslund Film on Vimeo.

In this article