983 0

LIVINGSTONE, ZAMBIA. Sitter och läppjar en Mosi, ett lokalt zambesiskt öl (ganska blaskig om du frågar mig) i receptionen på backpackerstället Fawlty Towers i Livingstone. Det var inte här som journalisten Stanley till slut hittade upptäcktsresanden Livingstone, och fällde den berömda frasen “Dr Livingstone, I...

LIVINGSTONE, ZAMBIA. Sitter och läppjar en Mosi, ett lokalt zambesiskt öl (ganska blaskig om du frågar mig) i receptionen på backpackerstället Fawlty Towers i Livingstone. Det var inte här som journalisten Stanley till slut hittade upptäcktsresanden Livingstone, och fällde den berömda frasen “Dr Livingstone, I presume?”. Däremot var britten Livingstone förste europé att nån gång runt 1850 se de mäktiga Victoriafallen, som ligger en mil härifrån på gränsen till dagens Zimbabwe.

I alla fall. Dagen började rätt tidigt, vid kl 5, i Windhoek då en bil kom och hämtade mig för transport ut till flygplatsen. Det visade sig vara onödigt tidigt – jag hade lätt kunnat sova 45 minuter till. Flygningen gick sedan via Johannesburg igen, med uppehåll en timme, och därefter till Livingstone, Zambia. Visum krävs för Zambia, vilket man köper vid gränskontrollen (50 US-dollar för single entry, 80 för double entry. Jag har köpt double eftersom jag vill över gränsen in i Zimbabwe).

Stället jag först bokat var inte så bra och framför allt låg det rätt off, så jag flaggade raskt ner en taxi med tre zambesier i som fick köra mig till stan och stället Fawlty Towers, där de också kan boka turer och aktiviteter.

Victoriafallen såg jag redan från flyget: en stor pelare av vattenånga stiger upp mot skyn strax söder om stan – redan på det avståndet en mäktig syn. Ska kolla in själva fallet imorgon.

Planen här är inte att hyra någon bil, utan att istället lägga en del pengar på organiseade utflykter och aktiviteter. Min kompis F, som varit här, försöker marknadsföra forsränning, andra grejer de har är helikopterflygning över fallen, båttur på Zambesifloden, diverse safaris, camping, vildmarksliv och hans moster. Det fnns gott om grejor, dock är det inte högsäsong ännu (den startar om två-tre veckor) och min erfarenhet är att vissa aktiviteter tvingas ställas in då pga brist på anmälda. Det lär visa sig.

Jag har fem nätter i Zambia, fast jag har bara bokat tre här, innan jag åker hem. Eventuellt får det bli en tur till huvudstaden Lusaka, omutifall jag tröttnar på Livingstone.

Ska bli skönt att ta det totalt lugnt i vilket fall. Ska nu tillbringa resten av dagen med att gå en promenad, troligen i kombination med matintag, lämna in en påse tvätt och sitta och läsa bredvid en pilsner. Åskvädret som brakade loss nyss har dragit vidare, det är sol, kvavt och kanske ca 28-30 grader i solen.

EN RESANDE REPORTERS ÄVENTYR.
http://erikbergin.blogspot.com
I denna artikel


Delta i konversationen: kommentera här