1017 0
1017 0
Sidan med Yellen-artikeln på Börs & Marknad, SvD Näringsliv.
Sidan med Yellen-artikeln på Börs & Marknad, SvD Näringsliv.

Mina två jobb i lördagens SvD Näringsliv, den 23 augusti 2014, handlar om Google och USA:s centralbank Federal Reserve. Fed-chefen Janet Yellen höll ett tal vid den ekonomiska konferensen i Jackson Hole, Wyoming, som jag bevakade från New York. Det alla undrar är när centralbanken ska börja höja styrräntan, och därmed bromsa USA:s ekonomi.

En högre styrränta höjer priset på pengar, gör att ekonomin varvar ned och sänker inflationstrycket uppåt. Eftersom USA:s ekonomi nu återhämtar sig hyfsat, om än sakta, så kan det tyckas som att det börjar bli dags snart, eller åtminstone runt mars-april 2015 vilket marknaden spekulerat i hittills.

Problemet för Fed-chefen och hennes kollegor är samtidigt att det återstår problem på arbetsmarknaden, problem som en högre ränta skulle riskera att cementera fast. Flera miljoner amerikaner jobbar deltid fast de vill jobba heltid, snittlönerna är ännu under 2007 års nivå och långtidsarbetslösheten förblir högre än normalt, i USA liksom på många håll i Europa.

Detta pratade Yellen om på fredagen. Läs artikeln här. Så här såg det ut i lördagstidningen:

Artikeln om Fed-chefens tal.
Artikeln om Fed-chefens tal.

 

Jag skrev samt redaktörade (alltså skrev text och rubrik, fixade puff och bilder samt publicerade på nätet) även den här storyn på Nliv.se om ECB-chefen Mario Daghis tal på samma ekonomkonferens i Wyoming senare på fredagen.

 

Dessutom hade jag uppslaget 4-5 i samma tidning om att Google firar tio år som börsnoterat bolag den här veckan. I texten skriver jag lite om mitt eget besök vid Googles högkvarter i Mountain Vew, Kalifornien, för 14 år sedan, i slutet av 2000. Då hade it-bubblan just brustit och mängder  av små internetföretag kömpade för sin överlevnad. Hos det relativt lilla Google, däremot, rådde en stark framtidsanda. Knappt ett par hundra personer jobbade på kontoret i Mountain View, men sökmotorn anställde för fullt.

– Det kommer nya personer varje vecka, sa pr-chefen.

Jag intervjuade Googles båda grundare, Larry Page, idag vd, och Sergey Brin, idag chef för Googles nya satsningar som förarlösa bilar. Då var de två unga ingenjörer i samma ålder som jag själv var, runt 26, som gav ett trevligt men tidvis ganska osäkert intryck. Idag är de tillsammans värda 60 miljarder dollar, enligt magasinet Forbes rankning. Någon börsnotering ville de inte höra talas om, sa de.

Idag vet vi hur det gick: fyra år senare börsnoterades Google på Nasdaq-börsen och har sedan dess stigit med 1300 procent. Idag jobbar nära 50 000 på Google, som vuxit till ett av USA:s största företag.

Här finns Google-artikeln. Så här såg sidorna ut:

Artikeln i SvD Näringsliv om Googles tioårsjubiléum som börsbolag.
Artikeln i SvD Näringsliv om Googles tioårsjubiléum som börsbolag.
Uppslaget 4-5 i SvD Näringsliv lördagen den 23 augusti.
Uppslaget 4-5 i SvD Näringsliv lördagen den 23 augusti.

 

Google på börsen:

[stock-tools exchange="NASDAQ" symbol="GOOG" image_height="250" image_width="700"]

 

In this article