3800
3800

Hawaii. Ta ordet i munnen. Smaka på det. Hawaii. Ha-wa-ii. Vad ser du?

Vilka bilder som namnet på den här avlägsna ögruppen, världens kanske mest avlägsna civilisation, utstrålar är förstås upp till var och en. Kanske är det smaken av färsk annanas, Tom Selleck, nykluven cocosnöt? Vajande palmer, surfing, vilda berg och stränder? Vulkaner och flytande lava?

I verkligheten är det allt det där och mycket mera.

De två veckorna i Hawaii februari-mars där vi såg tre av öarna – huvudön Oahu, ”the Big Island” Hawai’i och på  Kaua’i – kommer sent att glömmas. Knappast någonstans finns så mycket annorlunda natur, så vitt skilda sevärdheter och så varierande väder samlat på så liten yta.

MISSA INTE Läs alla inläggen från Hawaii

Här kommer min personliga och därför subjektiva sammanställning av det bästa (och en del av det sämsta) med Hawaii.

BIG ISLANDS VULKANER

hawaii-bigisland-volcano-2

Hawaii är fullt av vulkaner – bara på the Big Island, Hawai’i, finns åtminstone fyra vulkaner, varav åtminstone tre (beroende på hur man räknar) är aktiva. Kratern Kilauea Iki hade utbrott 1959 och numera kan du promenera rakt över den stelnade lavan. Kratern bredvid är ännu aktiv och lyser i nattmörkret (bilden). Vulkanerna på Hawai’i är en av delstatens absolut främsta sevärdheter. Läs mer

DET VILDA KAUAI

Napali-kusten längs norra Kauai-ön.
Napalikusten längs norra Kauai-ön.

Av de öarna vi såg är Kauai den mest svårtillgängliga och natursköna. Det finns flera sätt att uppleva naturen – gå en trail, flyga helikopter, paddla kanot eller ta en båttur till de ensliga stränder som bara går att nå från vattnet.

Vi utforskade bland annat kuststräckan Napali till fots – se bilderna därifrån.

HAWAII FRÅN HELIKOPTER

Lågt över marken, under molnen.
Lågt över marken, under molnen.

Det blev snabbt dåligt väder sedan vi lyft från ett flygfält i en fyrsitsig Robinson R44-helikopter med Guy, som piloten hette, vid spakarna. Men vilken flygning. Vi svävade över bergskammarna bara ett par tiotals meter från den gröna vegetationen, cirklade nedåt i en canyon med bergväggen på ena sidan och kompakt dimma på den andra – vi såg till och med ett gäng valar där uppifrån. Helikopterturer säljs på många ställen, men sällan är pengarna så välinvesterade som på Kauai. Läs mer

STRÄNDERNA

En ensam surfergirl hittar en bra våg.
En ensam surfergirl hittar en bra våg.

Hawaii har förstås stränder. Särskilt öarna Kauai och Maui (varav jag förvisso inte varit på den senare) är omgärdade av stränder. Så finns förstås den världsberömda Waikiki mitt i Honolulu, huvudstaden. Men Hawaii är inte Thailand, eller Kanarieöarna för den delen. Här hinns inga strandförsäljare. Ofta finns över huvudtaget inga faciliteter, utom möjligen en dusch och ett dass. På sina håll sticker stenhård lava upp i sanden som du kan slå tårna i. Och det är detta jag gillar med Hawaiis beacher, att de är så ostylade och ruffa i kanterna. Läs mer

BERGEN

Ett av observatorierna på Mauna Keas topp.
Ett av observatorierna på Mauna Keas topp.

Som den vulkankedja uppstånden ur havet genom vulkanutbrott under miljoner år som Hawaii är så finns gott om berg som sedan länge slutat vara aktiva. Ett sådant är Mauna Kea på the Big Island, Hawai’i. Där uppe på toppen har vetenskapsmän satt upp en rad observatorier med vilka de skådar ut i rymden. Körningen dit upp är äventyrlig, milt uttryckt, och solnedgången något utöver det vanliga, högt över molnen som man är. Läs mer

HAVET

En knölval, "humpback whale", går i dykläge (när stjärtfenan syns innebär det att valen dyker).
En knölval, ”humpback whale”, går i dykläge (när stjärtfenan syns innebär det att valen dyker).

Vintertid är Hawaii omgivet av knölvalar som simmat ned från Alaska för att föröka sig eftersom vattnet norrut är för kallt. Gillar du båtar, hav och simmande djur så är en valsafari – där du garanterat får se delfiner och i bästa fall även en och annan rocka – en given aktivitet. Tips: välj hellre en liten båt med få ombord än de stora turistfärjorna, där det alltid är svårt att få klar sikt. Läs mer

DET OKÄNDA OAHU

Nära Oahus västra spets.
Nära Oahus västra spets.

Oahu är Hawaiis huvudö där huvudstaden Honolulu ligger. Just Honolulu är bitvis väldigt turistig, åtminstone i de kvarteren utmed Waikiki där de flesta turister naturligen hamnar. Men ett gott tips är att hyra en bil och bege sig på utflykt på resten av ön – Oahu är inte större än att du kör runt den på en dag och ändå hinner med flera stopp. Det finns mycket att kolla på, vild kust, pittoreska samhällen, paradisiska stränder och militärflyg som går ned för landning med halsbrytande manövrar strax över landningsbanan. Läs mer

LAVAN

Ett av boningshusen i Pahoa fick den framströmmande lavan in på villatomten.
Ett av boningshusen i Pahoa fick den framströmmande lavan in på villatomten.

Man kommer inte ifrån att det är något fascinerande med lava (som heter magma innan det når ytan och bubblar, rinner eller sprutar upp). På the Big Island besökte vi samhället Pahoa som sånär fick en lavaström rakt över huvudgatan 2014. Bara meter från ett boningshus stannade den tusen grader heta floden, och därmed kunde en katastrof undvikas. Men de som bor och äger hus där har fått se värdet rasa och fastigheterna är numera osäljbara, enligt en lokal källa. Gör dem en tjänst och åk dit och luncha, och kanske spendera några dollar på en Hawaiiskjorta. Läs mer

TUBING!

Ibland går det undan i den gamla kanalen.
Ibland går det undan i den gamla kanalen.

En av de roligaste, knäppaste, vilsammaste och mest annorlunda aktiviteter jag gjort är tubing, på ön Kauai. Tubing innebär att åka i en stor badring, en ”tube”, genom Hawaiis gamla avlagda bevattningskanaler som tidigare användes av sockerindustrin. Det är garanterat roligt – och blött. Ett måste. Läs mer

PERAL HARBOR

Slagskeppet USS Missouri, som beställdes 1938, sjösattes på 40-talet, pensionerades på 60-talet – och sedan remarkabelt nog togs i bruk igen under 1990-talet efter att ha varit museifartyg i 30-talet år.
Slagskeppet USS Missouri, som beställdes 1938, sjösattes på 40-talet, pensionerades på 60-talet – och sedan remarkabelt nog togs i bruk igen under 1990-talet efter att ha varit museifartyg i 30-talet år.

Japanerna attackerade USA:s Stilla Havs-flotta i Pearl Harbor (cirka en timme norr om Honolulu med lokalbuss) 1941 och resten är historia. Ett tips kring Pearl Harbor är att riva av den sevärdheten först, för den förtjänar att ses. Men med tanke på allt annat du kommer att uppleva på Hawaii är risken att du inte helt förmår ta in historien och alla öden som visas upp i Pearl Harbor om du lämnar den till sist. Vi gjorde det misstaget. Läs mer

KARTA Här är Hawaii

Till sist, här är ett par mindre bra grejor med Hawaii:

VÄDRET

Hawaii är inte bara solsken, vilket många kanske förleds att tro. Exempel: på den sydvästra sidan av the Big Island var det ständig sol när vi var där. En timmes bilfärd åt nordost – störtregn. Ofta ihållande dessutom. Även på exempelvis Kauai regnade det tidvis. Delvis beror det, åtminstone i the Big Islands fall, på de höga bergen som på något vis får lågtrycken att stanna upp och samlas på ena sidan ön, så att regnet bara faller där – men å andra sidan faller i riklig mängd.

Vulkanerna ger också upphov till dis, så att utsikten inte sällan är måttlig. Vädret är en faktor att ha i åtanke när du planerar din Hawaiivistelse. Ta med en regnponcho eller i varje fall en keps (som för övrigt behövs mot solen).

STRÖMMAR

Så kallade flash floods kan höja vattennivån i bäcken på mindre än en minut.
Så kallade flash floods kan höja vattennivån i bäcken på mindre än en minut.

Ta varningsskyltarna på allvar den här gången – strömmar som för badande ut till havs är en högst verklig fara på Hawaii. Simma helst inte längre ut än att du bottnar.

En annan risk är så kallade ”flash floods”, snabbt ökande vattenmängder i åar och bäckar som på några minuter kan förvandlas till en fors och svepa med sig människor ut till havs.

PRISERNA

Boka hotell i förväg – de som finns är få (utom möjligen i Honolulu), priserna är generellt höga och korresponderar inte alltid med kvaliteten (inklusive i Honolulu).

Även priser på mat och drinkar är väsentligt högre i Hawaii än i exempelvis New York, generellt sett. Detta är, trots allt, en av världens mest avlägsna ögrupper.

In this article