1414 0

Här är The Interview, filmen som kort rekordkort tid blivit årets mest omtalade Hollywoodrulle — sedan Nordkorea försökt stoppa Sony Pictures från att släppa filmen.

En serie märkliga omständigheter gör att den nu visas vitt och brett på nätet istället, bland annat här på En Resande Reporters Äventyr.

Det började tidigare i höstas med en omfattande hackerattack mot Sony, som just stod i begrepp att släppa komedifilmen The Interview, filmen där Nordkoreas diktator Kim Jong-un och regimen förlöjligas. Det tog inte lång stund för FBI att få fram att det var Nordkorea som låg bakom hackerattacken. Den kränkta diktaturen förnekade inblandning – men hotade samtidigt med nya terrordåd om filmen släpptes.

Beskrivningarna om vad som sedan hände går något isär. Sony meddelade att man dragit tillbaka filmen. President Obama gick på årets sista presskonferens i fredags ut i en ovanligt frän attack mot Sony och menade att bolaget låtit en diktatur på andra sidan jorden införa censur i USA. Sony å sin sida dementerade och menade att man dragit in filmen eftersom biograferna själva inte vågade visa den egter hotet från Nordkorea.

Hur det än var med det så slog Kim Jong-uns plan av allt att döma slint – den 23 och 24 december anslöt sig en rad biografer och andra företag, inklusive YouTube (som ägs av Google) till kampen mot amerikansk yttrandefrihet och slöt snabbt avtal med Sony om att själva visa filmen.

Så här är den nu alltså, tillgänglig på YouTube och en rad andra sajter och distributörer tvärs över USA – The Interview, komedirullen som Nordkorea mest av allt vill stoppa.

 

Läs mer om The Interview: SvD Näringsliv, Hollywood Reporter, Financial Times, New York Times.

In this article