1474 0

NEW YORK, MÅNDAG — Ett lätt, flamsigt regn faller över New York City denna mörka måndagskväll, så någon vit jul blir det knappast. Å andra sidan gör det inte så mycket just nu eftersom jag inte varit ute idag över huvudtaget. Jag har slitit med ett perspektiv till tidningen som tydligen inte ska in förrän 13-helgen, men bättre att ha det gjort så man slipper sitta småseg strax efter nyår och försöka komma ihåg vad det var man skulle skriva. Så har jag fixat med bokföringen och dragit iväg en faktura. Det får räcka så.

Granen från NC.
Granen från NC.

Så nu vankas alltså jul. Jag har sällan haft så lite julstämning som i år, det ska erkännas. Har inte ens varit och tittat på granen vid Rockefeller Center eller isrinken i Central Park. Men vi har i alla fall en liten gran hemma i vardagsrummet på en meters höjd, uppvuxen i Blueridge Mountains i North Carolina dessutom. Och jag har druckit en hel del glögg redan. Och imorgon är det tänkt att det ska tillverkas köttbullar och en del annat gott. Vad det blir av själva julafton är mindre klart, kanske får jag leta upp Karl-Bertil Jonssons julafton på Youtube.

I mellandagarna däremot blir det en tur upp i vildmarkerna i Vermont med hyrbil. Det ska bli roligt. Jag ser bland annat fram emot att testa mitt nya 70-300 mm-objektiv i skarpt läge ute i naturen. Enligt guideboken finns inte särskilt mycket att titta på i Vermont annat än berg, pittoreska byar och Ben & Jerry’s glassfabrik. Men det ska väl duga. Jag känner en stor längtan bort ifrån Manhattan för tillfället, den här hösten har varit ganska seg i några veckor eller rent av månader nu. Det ska bli skönt med miljöombyte.

Nyåret firas troligen på en fest i Brooklyn, så nu vet ni det.

Jag har faktiskt firat både jul och nyår i New York tidigare, dock vid två olika år. Nyåret var 97-98 då jag var här själv inför att jag skulle plugga i North Carolina. Jag stod med en massa New York-poliser och frös vid Times Square i för tunn jacka och väntade på att den traditionsenliga förbannade bollen skulle åka ned från en flaggstång högt uppe på ett tak, ”the ball drop”, så att man kunde skåla i champagne och gå hem och lägga sig. Det var oerhört kallt och rått, och tio kvarter omkring torget var avspärrade av NYPD så att en promenad som normalt gick på tio minuter tog en timme.

Julen, det var 2004, då tsunamin slog till i Sydostasien. Det märkte jag och mina polare inte så mycket av, för vi bodde i en uråldrig och övermöblerad Manhattan-lägenhet utan tv och med dasset ute i korridoren som en kompis lånat och där man fick duscha i vasken i vardagsrummet/köket. Minns jag rätt så bodde vi sex personer där över julen det året och drack en hel del whisky för att stå ut. Jag blev magsjuk, men bortsett från det blev det en nog så fröjdefull tillställning.

Och med dessa små anekdoter, bästa läsare, ber jag att få tillönska Eder en God Jul och ett Gott Nytt år! Var redo för nya äventyr här på bloggen 2015.

In this article